tiistai 18. heinäkuuta 2017

Taustaa: Miten Bellasta tuli minun hevoseni

Tutustuin Bellaan espoolaisella ratsastuskoululla, jossa kävin ratsastamassa perus tätitunneilla kerran viikossa. Bella tuli kesällä 2012 ratsastuksenopettajan mukana tallilta, missä opettaja oli aiemmin opettanut. Ensimmäisen merkinnän Bellalla ratsastamisesta löysin kalenteristani helmikuun alusta vuonna 2013, ja oikeastaan melkeinpä heti aloin ratsastaa pääsääntöisesti Bellalla. Ei se mikään helppo hevonen ollut, ja vieläpä tamma, ja minähän olin aina ajatellut itseni lähinnä ruunaihmiseksi. Vaikka nyt kun miettii, niin niistä elämän varrelta erityisesti mieleen jääneistä hevosista aika iso on tammoja. Ja niin minä tykästyin Bellaankin. Väri oli sentään oikea; ruunikko. Olen jostain syystä aina tuntenut vetoa ruunikkoja hevosia kohtaan.



Kun Bella tuli koululle vajaa vuosi ratsastuksenopettajan jälkeen, se oli opettajan mukaan muuttunut. Se oli ollut ihan toimiva peli edellisessä paikassa, mutta nyt se juoksi pää ylhäällä hirveää vauhtia tuntumaa pakoon, ja alussa esiintyi pientä etupään kevenemistäkin. Vasta monen vuoden jälkeen sain sen ottamaan ensimmäisiä askelia jonkun sorttisessa peräänannossa, mutta vaikeaa se sille oli. Tuntui, että koko hevosen tasapaino oli totaalisesti hukassa, ja se ratkaisi asiat juoksemalla. Lujaa.

Yhteisten ratsastuskouluvuosiemme aikana saatoin vitsailla kaverilleni, että ”jos Bella olisi minun, niin olisipa kiva kokeilla sitä ilman kuolaimia” tai ”jos Bella olisi minun, olisi kiva kokeilla miten se muuttuisi, jos se saisi olla koko päivän ulkona laumassa”. Keväällä 2016 ratsastuskoulu ilmoitti lopettavansa, ja myyvänsä kaikki hevoset, ja vitseihin tuli mukaan aavistus oikeaa harkintaa. Uskalsin jo vitsailla asiasta ratsastuksenopettajallekin, eikä hän ainakaan punaista valoa näyttänyt. Kesän yli harkitsin asiaa, kirjasin ylös plussia ja miinuksia. Miinuslista oli pidempi. Edes junnuna en oikeastaan koskaan ollut haaveillut omasta hevosesta, en ollut ikinä ajatellut, että ostaisin oman. Takaraivossa kolkutteli faktat: rahan meno, ajan meno, sitovuus, - huoli, huoli ja huoli.  

Samaan aikaan Bella kulki allani paremmin kuin koskaan, ja kävin sen kanssa myös valmennuksissa. En oikeasti tiennyt mitä tehdä. Sitten eräänä päivänä lokakuun puolessa välissä ratsastustunnin jälkeen opettaja ilmoitti, että toinen ratsastuskoulu on kiinnostunut ostamaan Bellan ja on tulossa seuraavana päivänä sitä katsomaan. Jos he haluavat Bellan, he vievät sen saman tien mukanaan. Eihän sellainen käynyt! Ajatuskin siitä, että Bella jatkaisi elämäänsä ratsastuskouluhevosena, tuntui hirveältä. Samana iltana soitin ratsastuskoulun omistajalle, ja juttelin puhelimessa pitkään. Vähän ennen puoltayötä laitoin sähköpostilla tarjouksen, ja se hyväksyttiin.

Bellasta tulisi minun hevoseni.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti