keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Bella pääsi pihattolaumaan!


Tänään viimein koitti se päivä, kun Bella pääsi uuteen laumaansa. Tällä hetkellä laumaan kuuluu Bellan lisäksi vain kolme ruunaa, sillä lauman muut tammat ovat juuri varsoneet, ja ovat varsoineen toisessa pihatossa. En valitettavasti päässyt paikalle heti aamulla, kun Bella siirrettiin, mutta ajoin paikalle muutaman tunnin päästä, ja silloin tilanne näytti jo varsin rauhalliselta. Kaksi ruunaa olivat päivänokosilla makuuhallin kulmilla, ja kolmannen ruunan ja Bellan löysin laitumen puolelta syömästä.


Tallityöntekijä kertoi, että Bella oli kyllä liian tungetteleville pojille näyttänyt vähän etukavioita, mutta sellainen kuuluu asiaan. Tilanne oli kuitenkin nyt tosiaan varsin seesteinen, mutta kun toinen ruuna ilmestyi hetken päästä laitumelle, alkoi tapahtua. Tämä ylläolevassa kuvassa oleva hallakko ruuna oli ilmeisesti päättänyt, että Bella on hänen tammansa, eikä päästänyt toista ruunaa lähellekään. Bellan mielestä moinen omiminen ei käynyt päinsä, ja pukkia lenteli suuntaan jos toiseenkin. Kaikki potkut oli kyllä selkeästi tarkoitettu vain mielen osoittamiseen, osumat eivät olleet lähelläkään.


Tässä vaiheessa lähdin hakemaan kameraa autosta, ja kun kävelin takaisin laidunosion suuntaan, minua vastaan ryntäsi laitumelta palaava kolmikko. Hallakko ilmeisesti yritti saada Bellaa alistumaan tammakseen ajamalla sitä takaa, ja sama "paimentaminen" jatkui vielä hetken aikaa pihalla. Bella tosin ei taida ihan niin helposti alistuakaan, vaan pisti välillä kampoihin moiselle orimaiselle pomottelulle. Siellä sitten nämä kaksi sankaria juoksivat edes takaisin pitkin pihattoa.




Toinen lauman ruunista katseli menoa kauempaa, hallakon mielestä sillä ei ollut mitään asiaa Bellan lähelle tai päinvastoin. Kolmas ruuna taisi olla otettu talliin hoidettavaksi, koska sitä ei näkynyt ollenkaan. Bella tuntui suhtautuvan hallakon ruunan ohjailuun vähän vaihtelevasti. Välillä se meni sinne minne hallakko sitä paimensi, välillä kiukkuili sille, välillä taas otti kunnon spurtteja kauemmas. Sitten koko kolmikko Bella etunenässä laukkasi vinhaa vauhtia taas laitumen puolelle, ja kävivät pitämässä lyhyen torikokouksen viereisen pihaton asukkien kanssa.


Myöhemmin iltapäivällä näin kaikkien neljän laiduntavan taas yhdessä rauhallisissa tunnelmissa, joten eiköhän tuo tilanne tuosta pikku hiljaa asetu. Saapa vaan nähdä kumpi antaa periksi ensin; Bella vai tuo hallakko ruuna. Tulee kyllä kaikenkaikkiaan olemaan todella mielenkiintoista päästä seuraamaan hevosten laumakäyttäytymistä, koska sitä en aiemmin ole hirveän paljoa päässyt tarkkailemaan. Huomaa kyllä, että suuri osa hevosten toisilleen näyttämistä eleistä ei vielä ihan aukene minulle, ja kaikki ylläkirjoitettukin on vain arvailua siitä mitä mahtaa olla meneillään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti