sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Loimitusahdistus


Vielä kolme viikkoa sitten oltiin näin kesäisissä tunnelmissa, mutta niin ne syyssateet sitten iskivät, laitumen portit sulkeutuivat ja kesä on nyt auttamattomasti ohi. Tuleva talvi on Bellan ensimmäinen talvi pihatossa, ja jännityksellä odotan minkälaisen talvikarvan se mahtaa kasvattaa. Tai toivottavasti kasvattaa. Viime talvi meni vähän liiankin loimitettuna, joten voi olla, ettei se kasvata ihan pihatto-olosuhteisiin ihanteellisen paksua kerrastoa. Olin toivonut, että se pystyisi olemaan mahdollisimman pitkälle syksyyn loimetta, jotta karva kasvaisi mahdollisimman hyvin, mutta tämän viikon sateet pilasivat ainakin hetkellisesti suunnitelmani. Sade ei ollut mitään luokkaa "pikku ripsaus siellä täällä", vaan jatkuvaa runsasta sadetta höystettynä esterintakamuskuuroilla. Bella ei todellakaan jää sateellakaan sisälle seisoskelemaan, mikäli ulkona on heinätarjoilu - ja tilanne tietenkin täytyy käydä tasaisin väliajoin tsekkaamassa, vaikka ei olisikaan. Kun se onneton ohuessa karvassaaan ei ehdi kunnolla kuivua, sille tulee kylmä, ja pakkohan sille oli sitten laittaa loimi. Nyt on kuitenkin sen verran lämmintä, että pääosin mennään pelkällä kuoriloimella, mutta saa nähdä kuinka paljon sekin jo vaikuttaa karvankasvuun.

OOTD

Loimitus kaiken kaikkiaan on kyllä ollut yksi eniten päänvaivaa aiheuttavista asioista hevosenomistamisessa (heti terveysongelmien ja ruokinnan jälkeen - ja satulanmetsästämisen). Ensimmäisen puolen vuoden aikana tuli hankittua yksi jos toinenkin loimi; nyt on talliloimea, fleeceloimea, kuivatusloimea, sadeloimea, ulkoloimea, toppaloimea, villaloimea... Edellisellä tallilla sillä oli talliloimi talven yli (koska kaikilla muillakin oli), ja oli todella hankalaa löytää loimea, jossa sen lavoista ei lähtisi karvat (nimimerkillä 'neljän talliloimen omistaja, joista en toivottavasti enää tarvitse yhtäkään'), joten todella toivon, ettei tänä talvena tarvitsisi olla koko aikaa vaatetettuna. No, ehkä nämä sateiset päivät ovat ne pahimmat, ja Bellakin kestää kylmyyttä paremmin kuin märkää.. Erityisesti ongelmia aiheuttaa sellaiset välikausisäät, kun yhtenä vuorokaudenaikana paistaa aurinko ja lämpötila kohoaa yli kymmenen asteen, ja toisena sataa vettä ja lämmöt melkein nollissa. Loimita siinä sitten hevonen siten, että sillä on koko ajan sopiva. En kuitenkaan voi rampata tallilla monta kertaa päivässä pukemassa ja riisumassa tammuskaa.

Loimitusahdistus siis jatkuu myös pihattotallilla, nyt se vain oon muuttunut muodosta "onkohan sillä nyt liian kuuma" muotoon "onkohan sillä nyt liian kylmä" ja "kasvaakohan sille ollenkaan kunnon talviturkkia".

Hänellä on ihan omat loimitussuunnitelmat heinäverkon kanssa.

Onneksi pahimmilla keleillä koko lauma mahtuu saman katon alle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti